25 Haziran 2014 Çarşamba

ÇİMENTO FABRİKANIZI ALIN DA GİDİN !

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bursa Eş sözcüleri Mediha Özdemir ve Yüksel Akgün bugün bir basın açıklaması yaparak İnegazi'ye çimento fabrikası yapılmasına karşı çıktılar.

ÇİMENTO FABRİKANIZI ALIN DA GİDİN !
YEŞİL BURSA BİZE KALSIN.
Dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Bursa için kötü bir haber geldi. Habere göre Bursa İnegazi köyüne kurulması planlanan çimento fabrikası için engel kalmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklaması şöyle: “Nilüfer İlçesi, İnegazi Köyü, Çaltarla Mevkiinde, H21C13A4 pafta, 101 ada, 22,23,25 ve 26 nolu parsellerde 34.944 metrekarelik taşınmazlar üzerinde Sanayi Alanı yapılmasına ilişkin 1/5 bin Ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/bin Ölçekli Uygulama İmar Planı 24.06.2014 tarihinde Valilik tarafından askıya çıkarıldı”.
Bilindiği gibi daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED raporunun onaylanmasına Bursa’daki bazı dernek ve odalar tarafından itiraz edilmiş, yürütmeyi durdurma davası açılmıştı. Ayrıca İnegazi köylüleri de geçtiğimiz Aralık ayında “zehirlenmek istemiyoruz” diyerek itiraz dilekçesi vermişlerdi.
Çimento fabrikaları gelişmiş ülkelerin yıllar önce bıraktığı ve az gelişmiş ülkelere yönlendirdiği doğaya, çevreye zararı kanıtlanmış tesislerdir. 1 ton çimento üretimi için havaya 350 kilo karbondioksit salınmaktadır. Öte yandan o bölgede yaşayan insan, hayvan ve bitkiler üzerinde çeşitli olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Bu nedenle çimento fabrikalarının kurulacağı yer seçiminde detaylı araştırmalar yapılmalı, kent dinamikleri ve o bölgede yaşayan halkın onayı alınmadan bu yatırımlara izin verilmemelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği izin ve onay bizce geçersizdir. İnegazi’ye yapılacak bir çimento fabrikası sadece İnegazi’yi değil, tüm Nilüfer bölgesinde yaşam kalitesini olumsuz etkileyecektir. Nilüfer’de yaşayanların onayı alınmadan bu tesisin yapılması kabul edilemez. Nilüfer, Ankara’dan değil Nilüfer’den yönetilmelidir.
Tüm duyarlı Bursa halkını, özellikle de Nilüfer’de yaşayanları bu karara tepki göstermeye çağırıyoruz ve diyoruz ki : Çimento fabrikanızı alın da gidin, Yeşil Bursa bize kalsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder