2 Haziran 2014 Pazartesi

BAŞKA BİR CUMHURBAŞKANI MÜMKÜN

Halkların Demokratik Kongresi tarafından düzenlenen "Başka Bir Cumhurbaşkanı Mümkün" paneli 1 Haziran 2014 akşamı Ördekli Kültür Merkezinde yapıldı. Panele BDP Eski M.Vekili Hamit Geylani, HDP PM üyesi Hüda Kaya, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Sevil Turan katıldılar.
H.Geylani konuşmasında Türkiye tarihinde her zaman otokrat ve asker kökenli kişilerin C.Başkanı olduklarını , istisnaların sınırlı olduğunu, Erdoğan'ın tam yetkili bir başkan olmak istediğini, bu durumun ülke geleceği için korkutucu olduğunu ifade etti. Çarenin tüm ezilenlerin, sömürülenlerin, ötekileştirilenlerin ortak sesi olarak HDP olduğunu, HDP'nin adayı olduğunu belirtti.
H.Kaya islamdan referanslar verdiği konuşmasında Medine sözleşmesine değindi. Bu sözleşmenin farklılıkların birarada yaşamasını ve yerinden yönetimi öngördüğünü ifade etti. Kuran'ın da tekçiliğe karşı olduğunu, farklılıklarını savunduğunu söyleyen Kaya, Hz.Ali'nin de yönetim konusundaki sözlerinin ve adalet anlayışının C.Başkanı seçilecek kişiye de örnek olmasını istedi. C.Başkanı seçilecek kişide aranacak en önemli özelliğin insan olması ve adil olması olarak belirtti.< br> E.Katırcıoğlu: Ülkemizde çoğunluk, üstün kimlik islami kimliktir, o nedenle AKP kazanıyor. Daha önce asker vesayeti nedeniyle bu kimlik baskılanıyordu, şimdi ortaya çıktı dedi. Buna karşı "Türkiyelilik" kimliğini, Türkiyelileşme'yi öne çıkarmak gerektiğini söyleyen Katırcıoğlu, Türkiyelileşmek demek demokrat olmak demektir, ezilenler ve ötekileştirilenlerin sesi olmak demektir dedi. Önümüzdeki günler için kısa vadede fazla umutlu olmadığını ifade eden Katırcıoğlu birbirimize daha fazla sahip çıkmalıyız, ayrılıkları öne çıkarmamalı, birbirimize sarılmalıyız, birlik olmalıyız dedi.
S.Turan : C. Başkanlığı konusuna öncelikle sistem sorunu olarak bakmak gerektiğini, acımasız sömürü ve ekolojik talan düzeni olduğunu, başkanlık sistemi ile bunun daha da güçlendirilmek istendiğini ifade etti. Öte yandan Barış süreci, ve Kürt siyasi hareketinin mücadelesinin önemine değinen Turan, Gezi'de ortaya çıkan birbirini anlayan, ötekilerin sesi olabilen anlayış güçlenerek HDP'de kendini göstermeli dedi. Bu noktadan geri adım atılmaması gerektiğini ifade ederek, Gezi'den Lice'ye ve Lice'den Gezi'ye gönderilen selamlar insanların birbirlerini anlamaya başladığını gösteriyor, bu yolda ilerlemek gerek dedi. Aday belirlenirken Gezi anlayışı, Kürt halkının mücadelesi, Kadın dayanışması temel alınmalı, yerinden yönetim anlayışına önem verilmeli dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder