5 Haziran 2014 Perşembe

BU KADAR KATLİAMA DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ YETER Mİ?

1972 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. O yıldan bu yana tüm dünyada, 5 Haziran Dünya Çevre günü olarak kutlanıyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
AKP iktidarının sınırsız büyüme politikaları insanı, emeği ve doğayı insafsızca sömürmeyi temel alıyor. Ülkenin tüm dağları, ormanları maden ve taş ocakları ile delik deşik edilirken, akarsuları üzerinde kurulan binlerce HES suların kurumasına yol açmakta. Getirdiğinden çok daha fazlasını götüren termik santraller canımızı, doğayı, geleceğimizi yok ediyor. Bunlar yetmezmiş şimdi de nükleer santral kurma çalışmaları başlamış durumda. AKP iktidarı yaşam alanlarımızı daha kolay talan edebilmek için pek çok büyük projede Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) zorunluluğunu kaldırdı.
AKP’nin uyguladığı “ne pahasına olursa olsun büyüme” politikası son olarak Soma’da duvara çarptı. Üçyüz’ü aşkın insanımızı yitirdiğimiz bu katliam neoliberal politikaların insan, emek ve doğa düşmanlığını bir kez daha göz önüne serdi.
Bursa’ya baktığımızda çevrenin, doğanın talanının kentimizde de büyük bir hızla sürdüğünü görüyoruz. Kiraz ağaçları ile ünlü Kozağaçlı’da termik santral yapılmak istenirken, İnegazi’de çimento fabrikası kurulması için hazırlık yapıldığı konuşuluyor. Yakın zamana kadar balıkların yaşadığı, yazın çocukların serinlemek için girdiği, köylülerin tarlalarını suladığı Nilüfer Çayı rengi ve kokusu ile çevresini rahatsız ediyor. Halkın en temel hakkı olan su, ticarileştirilerek yok ediliyor. Başköy’de, M.K.Paşa’da sularına sahip çıkan köylüler direniyor. Uludağ, talandan en çok payını alan yerlerden biri. Daha geçen yıl teleferik projesi bahanesi ile binlerce ağaç kesildi, suları ticari kuruluşlara peşkeş çekiliyor.
Son günlerde de Atatürk Stadyumu ile İpekiş arasında kalan bölgenin yıkılarak meydan ve çeşitli tesisler yapılacağı konuşuluyor, bu konuda belediye meclisinde karar alındığı ifade ediliyor. Yeşil alanları arttırmak, kente nefes alacak alanlar yaratmak ihtiyacı ortada iken yeni betonlar, AVM’ler, çeşitli rant alanları yaratma projelerini kabul edemeyiz.
Dünya Çevre Günü dolayısıyla, doğaya uyum ilkesi doğrultusunda ekolojik dengeyi ve gelecek kuşakların haklarını gözeten, doğayı koruyan, insan merkezli olmayan politikaların oluşması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Bursa İl Eşsözcüleri Mediha Özdemir- Yüksel Akgün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder