27 Aralık 2014 Cumartesi

BURSA VALİSİ KİMİN VALİSİ?

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bursa İl Örgütü bugün basında yer alan "Bursa Halk Sağlığı Müdürü Bursa Valisi tarafından istifa ettirildi" haberi üzerine bir basın açıklaması yaptı.

BURSA VALİSİ KİMİN VALİSİ

Bugün basına yansıyan haberlere göre Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzman doktor Resul Özbek görevinden istifa etmiş ya da istifa ettirilmiş. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Resul Özbek’e DOSAB termik santralı ile ilgili ÇED raporunu imzalamasını istemiş. Dr. Özbek “bu santral Bursa’nın halk sağlığını olumsuz etkileyecektir, imzalayamam” tepkisini verince istifa etmesi istenmiş. Öncelikle Dr. Özbek’i onurlu davranışı nedeniyle kutluyoruz.

Bu iddia doğru ise Sayın Karaloğlu bazı sorulara yanıt vermek durumunda. Daha önce DOSAB termik santralı ile ilgili sorulara “bu konuda yorum yapmak istemem, idare olarak tarafsız olmak durumundayız” yanıtı veren Valimiz, şimdi bu tavır değişikliğinin açıklamasını yapmalıdır. Bursa Tabib Odası başta olmak üzere hemen tüm STK, oda, siyasi partilerin ve Bursa halkının çok büyük bir kesiminin karşı olduğu bir konuda Sayın Karaloğlu şimdi taraf olmak gereğini neden duymuştur? Bu davranış Bursa halkının değil, sadece sermaye sahiplerinin valisi olduğu anlamına gelmektedir. Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu konuya ilişkin acilen açıklama yapmaya çağırıyoruz.

Son günlerde yaşanan bir başka gelişme de Bursa’nın hava kirliliğinin ulaştığı boyuttur. Bursa Tabib Odası tarafından yapılan açıklamada, Bursa’da 25 Aralık tarihinde yapılan hava kirliliği ölçümlerine göre kirliliği gösteren PM10 değeri tüm uyarı sınırlarını aşarak 897’ye çıkmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Hava kalitesi izleme istasyonları WEB sitesinde” Bursa, havası en kirli ilk iki şehirden biridir.

Bu gelişmeler ışığında Bursa Valiliği’ne bazı sorular sormak gerekiyor. Bursa’da hava kirliliği ölçümleri yapan üç istasyondan ikisi neden çalışmamaktadır? Bursa Valiliği aracılığı ile hala halka kömür dağıtımı yapılmakta mıdır? Hava kirliliğini önlemek için hangi önlemler düşünülmektedir? Bu koşullarda, hava kirliliğinin en büyük nedenlerinin başında gelen termik santral konusunda ne düşünmektedirler?

Bu sorulara verilecek yanıtlar Sayın Karaloğu’nun gerçekten Bursa halkının valisi olup olmadığını ortaya koyacaktır.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bursa Eş sözcüleri
Necla Türemen – A. Serdar Esen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder