19 Mayıs 2014 Pazartesi

ENERJİ BAKANI VE ÇALIŞMA BAKANI İSTİFA ETMELİDİR !

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bursa İl Eş sözcüleri Mediha Özdemir ve Yüksel Akgün Soma'da yaşanan katliama ilişkin bir basın açıklaması yaptılar;
Soma’da yaşanan “milli katliam” üzerinden bir hafta geçti. Resmi rakamlara göre 301 işçi yaşamını yitirdi. Öncelikle yaşamını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve tüm Türkiye Halklarına başsağlığı diliyoruz.
Olayın sorumlularının başında kuşkusuz ki AKP iktidarı geliyor. Sınırsız büyüme ve kalkınma hırsıyla vahşi sömürüye dayanan neo liberal kapitalist düzenin ülkemizdeki uygulayıcısı AKP, iş güvenliğine ve emekçi haklarına yönelik koşulları yok saymaktadır. İLO’nun uluslararası çalışma standartları Türkiye tarafından hala imzalanmamıştır. Madenler özelleştirilmiş, gerekli denetimler gerçek anlamda yapılmamıştır. İşçiler, patronların insafına terkedilmiş, taşeron sistemi ile sendikalar da etkisizleştirilmiştir.
Dün maden şirketinden 25 kişinin gözaltına alınması ve beşinin tutuklanması, iktidarın kendi suçunu örtmek amacıyla tüm sorumluluğu 3-5 kişinin üzerine yıkma çabası olduğu açıktır. Ancak mızrak çuvala sığmayacaktır. Özellikle Enerji Bakanı ve Çalışma Bakanı istifa etmeden bu katliamla gerçek bir hesaplaşma yapılması olanaksızdır.
Öte yandan tüm gelişmiş ülkeler kömür üretimini büyük ölçüde terk etmiş, kömür ve petrol gibi kirli enerji kaynakları yerine “yenilenebilir enerji” kaynaklarına yönelmektedirler. Türkiye, mevcut elektrik tüketiminin iki katından fazlasını karşılayacak rüzgar ve güneş potansiyeline sahiptir. Kömürden hızla uzaklaşmak ve enerji ihtiyacımızı giderek artan biçimde rüzgar ve güneşten karşılamak gerektiği düşüncesindeyiz .
Çare, AKP’nin neo liberal politikalarında değil, Yeşiller ve Sol’un önerdiği sürdürülebilir büyüme ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan insana, emeğe, doğaya saygılı yeşil ve sol politikalardadır. Ancak öncelikle Enerji Bakanı ve Çalışma Bakanı’nın istifasının kaçınılmaz olduğunu vurgulamak istiyoruz.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Bursa Eş sözcüleri
Mediha Özdemir - Yüksel Akgün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder