18 Şubat 2013 Pazartesi

ÇGD Başkanı Yüksel Baysal'a yönelik tehditler konusunda Basın Açıklaması

ÇİMENTOCULARI DEĞİL, YAŞAMI SAVUNUYORUZ

             Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal 15 Şubat 2013 tarihinde “Yeni Eksen” haber sitesinde yazdığı yazıda, İnegazi’de kurulması planlanan Çimento fabrikası ile ilgili olarak, Vali Şahabettin Harput’un “orada olamaz” sözüne Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Nilüfer belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de destek olmasını talep etmişti. Yüksel Baysal’ın 17 Şubat 2013 tarihli yazısına baktığımızda, konunun çevre ve doğa boyutunun dışında, demokrasi ve basın hakları konusunda da kabul edilemez noktalara taşındığını görüyoruz.

            Yüksel Baysal yazısında, İnegazi’de yapılması planlanan çimento fabrikası konusunu görüşmek üzere, kurulması planlanan fabrikanın ortaklarından Eyüp Kutlucan ve Kemal Cantürk ile görüştüğünü ve Eyüp Kutlucan tarafından “bu iş için adam öldürürler”  sözünün  kullanıldığını belirtmiştir. Bir gazetecinin, yazdıkları nedeniyle tehdit içeren cümlelerle uyarılması karşısında sessiz kalınamaz. Hiç kimse gazetecilere ne yazıp, ne yazmayacakları konusunda uyarı hatta öneride bulunma hakkına sahip değildir.

            ÇGD Başkanı Yüksel Baysal’a yönelik bu davranış özelinde basın özgürlüğü üzerindeki tüm yasak ve baskıları kınıyor, herkesin sözünü korkmadan, çekinmeden söyleyebileceği bir ülke özlemimizi dile getiriyoruz.

            Öte yandan, çimento fabrikaları gelişmiş ülkelerin yıllar önce bıraktığı ve az gelişmiş ülkelere yönlendirdiği doğaya, çevreye zararı kanıtlanmış tesislerdir. 1 ton çimento üretimi için havaya 350 kilo karbondioksit salınmaktadır. Öte yandan o bölgede yaşayan insan, hayvan ve bitkiler üzerinde çeşitli olumsuz etkileri bulunmaktadır.

            Bu nedenle çimento fabrikalarının kurulacağı yer seçiminde çok detaylı araştırmalar yapılmalı, kent dinamiklerinin ve o bölgede yaşayan halkın onayı alınmadan bu tür bir yatırımlara izin verilmemelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği izin bizim açımızdan geçersizdir. Bir bölgede yaşayanları ilgilendiren kararlar tepeden değil, o bölgede yaşayanların katılımı ile alınmalıdır.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi
Bursa İl Örgütü    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder